Judetul Bacau - cifre in scadere - Semnal de Bacău

luni, 19 septembrie 2011

Judetul Bacau - cifre in scadere

Dupa cum a semnalat Razvan Bibire pe Contrasens intr-un articol "De ce Bacaul are cea mai mare pierdere de populatie scolara?" am observat ca a inceput intr-un final sa se observe ca cifrele de scolarizare in judetul Bacau au scazut dramatic, si parea mea este ca au scazut dramatic mai ales in mediul urban. Daca in urma cu 10 ani se intalnea pe la unele scoli din Bacau si clasa I-a L acum abia daca se mai ajunge pe la F-G. Alte scoli din mediul urban au ramas doar pana la litera D.

Consider ca principala cauza nu o reprezinta neaparat scaderea natalitatii asa cum toata lumea vocifereaza ci migratia fortei de munca urmata de migratia copiilor. Sa nu uitam ca in tari precum Italia- Spania sunt mari comunitati de romani iar in unele dintre aceste comunitati numarul bacauanilor este enorm. Daca va amintiti municipiul Bacau este infratit cu Citta di Torino si nu degeaba ci pentru ca acolo exista o comunitate foarte mare de bacauani. Si acei bacauani nu sunt acolo de 1-2-3 ani ci de mai bine de 7-8 ani. Ei bine acolo nu au plecat cei de 40-50 ani ci au plecat in special cei tineri, acei tineri care ar fi putut reimprospata forta de munca in Romania, dar si sa umble bancile scolilor atat de finantate de guvernele ce s-au perindat prin ultimii ani.
Socul cel mare pentru judetul Bacau si mai ales pentru municipul Bacau va veni insa la recensamantul populatiei de anul acesta cand cu siguranta populatia municipiului Bacau va avea o scadere de peste 10% iar a judetului de peste 6%. Acest lucru va duce automat si la scaderea numarului de Consilieri Judeteni, de Consilieri Locali dar si la o scadere a fondurilor guvernamentale sosite de la Bucuresti.

Niciun comentariu: