Boc si fondurile europene - Semnal de Bacău

vineri, 25 februarie 2011

Boc si fondurile europene

Aseara am urmarit cu destul de mare interes spusele unui mare om in stat : Emil Boc. Printre aberatiile sale am remarcat faptul ca el se tot lauda ca Romania isi revine mai ales banilor de la UE, adica banii din fondurile europene pentru diverse proiecte, precizand ca in acest moment exista in Romania in curs de implementare proiecte in valoare totala de 10 MILIARDE de Euro. Dupa cum zice el este super numai ca in realitate populatia nu are de unde sa stie si cum sta lucrul cu fondurile acestea.

Practic in acest moment foarte multe proiecte sunt blocate datorita faptului ca statul roman prin institutiile sale nu a acordat celor ce implementeaza astfel de proiecte banii necesari derularii proiectelor. Aici vorbim atat de transe de bani, care trebuiesc restituiti beneficiarilor dupa raportarile periodice (sunt intarzieri de cateva luni de zile) cat si despre banii de PREFINANTARE (bani care se acord la inceputul derularii proiectului- mai ales in proiectele in care cota de finantare de la statul roman-UE este de peste 80% ). Sunt situatii in care cererile de prefinantare au fost depuse in luna Octombrie iar conform contractelor acesti bani trebuiau virati in conturile beneficiarilor in termen de maxim 30 zile.
O alta situatie este aceea ca beneficiarii au semnat cu autoritatile contactante un contract de finantare (model tip-impus de catre autoritatea finantatoare) prin care autoritatea spune ca va acorda transa de prefinantare in valoare de 30-40% din valoarea totala cofinantata la inceputul proiectelui, iar zilele trecute foarte multi benficiari zilele acestea au primit hartii prin care sunt instiintati ca se schimba plafonul maxim de prefinantare acesta nemafiind de 30-40% ci de maxim 10%-15% (dupa caz).

Cu urmatoarele zeci de miliarde care vor sosi in Romania de UE cum se va proceda ?
Cred ca presa ar trebui sa mai lase deoparte actiunile din vami si sa se axeze pe lucruri mult mai practice daca tot doresc sa critice guvernanti. Nu de alta dar o sa ajungem sa ne plictisim de atatia vamesi arestati

Niciun comentariu: